01/01/2019
Micro-expressies
Mensen zijn gewend om op bepaalde momenten hun emoties te maskeren. Veel mensen doen dit dan ook dagelijks. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Beleefdheid, een conflict uit de weg gaan en je niet kwetsbaar durven opstellen kunnen één van de vele redenen zijn.
Ook wanneer iemand iets ergs wil verbergen kan iemand zijn/haar emoties maskeren.
Voorbeelden:
- Je baas heeft een nieuwe outfit en vraagt hoe jij het vindt staan. Je vindt de outfit afschuwelijk. Zeg je het dan? De ene zal het eerlijk zeggen, de ander zal in zo’n situatie zijn/haar afschuw maskeren en aangeven dat het leuk is en/of bij diegene past.
- Een goede vriend heeft uitgebreid voor je gekookt. Jij vindt het alleen niet lekker. Zeg je het dan? De ene zal het eerlijk zeggen, de ander zal zijn/haar emoties maskeren en het eten opeten omdat hij/zij diegene die alle moeite heeft gedaan niet wil teleurstellen.
- Je bent verliefd op iemand. Zeg je het dan of maskeer je eerst je gevoelens voor die ander tot dat je zeker denkt te weten wat diegene voor jou voelt?
- Je hebt een hekel aan die ene collega die in jouw team zit. Zeg je dit dan of ben je beleefd en begroet je diegene enthousiast omdat dit van jou verwacht wordt en je je professioneel moet opstellen?
De bovenstaande voorbeelden zijn vrij onschuldige situaties waarin mensen hun emoties zouden kunnen maskeren. Er kunnen echter ook situaties zijn die aanzienlijk ernstiger zijn. Hierbij kun je denken aan:
- Wanneer iemand gefraudeerd heeft of iets gestolen heeft
- Wanneer iemand een verborgen agenda heeft die een ander forse schade zal berokkenen
- Wanneer iemand een alcoholverslaving heeft
- Wanneer iemand zijn/haar kind en/of partner mishandelt
- Wanneer iemand concrete zelfmoordplannen heeft en bang is deze te delen omdat hij/zij dan mogelijk tegen zichzelf in bescherming wordt genomen en opgesloten wordt in een psychiatrisch ziekenhuis
In sommige situaties kan het heel erg belangrijk zijn om te weten wat er aan de hand is en wat iemand voelt.
Micro-expressies kunnen hier heel erg bij helpen.
Micro-expressies zijn gezichtsuitdrukkingen die je in een fractie van een seconde bij iemand kunt zien, nog voordat iemand dit kan maskeren.
Dr. Paul Ekman heeft de micro-expressies ontdekt en hier jaren lang onderzoek naar gedaan. Er zijn zeven universele micro-expressies: boosheid, minachting, afschuw, angst, verdriet, plezier en verrassing. Wanneer iemand het eten bijvoorbeeld echt niet lekker vindt, maar het uit beleefdheid opeet, zal diegene in een fractie van een seconde de universele expressie afschuw laten zien. Iemand die jou als collega niet leuk vindt maar je ogenschijnlijk enthousiast begroet, zal mogelijk in een fractie van een seconde minachting, boosheid en/of afschuw laten zien.
Micro-expressies kunnen aanwijzingen zijn om door te vragen. Met name op de momenten wanneer iemand iets anders zegt, dan dat in een micro-expressie te zien is. Wanneer iemand bijvoorbeeld zegt dat het heel erg goed gaat maar qua micro-expressies boosheid en verdriet laat zien, kan dat een goede reden zijn om door te vragen. Wanneer iemand voor de onderhandeling zich amicaal opstelt maar in een fractie van een seconde boosheid en minachting laat zien, kan dat een reden zijn voor alertheid. Wanneer iemand aangeeft dat de zaken heel goed gaan en zich enthousiast opstelt maar in een fractie van een seconde angst laat zien, kan dit reden zijn voor alertheid. Goede aanvullende vragen kunnen dan helpen om helderheid te krijgen en voorkomen dat je voor negatieve verrassingen komt te staan. Over micro-expressies kan nog veel meer verteld worden. Door Dr. Paul Ekman is hier heel veel studie naar gedaan. Er is ook een serie hierover op tv geweest: Lie to me. Wanneer je meer wilt weten over micro-expressies kun je kijken op www.paulekman.com. Mocht je voor de grap een keer willen uitproberen of jij snel in staat bent om micro-expressies te herkennen is het misschien leuk om te weten dat liefhebbers een micro-expressions app hebben gemaakt. Ook is op You Tube veel te zien op dit gebied, al is de kwaliteit daarvan wisselend. Ook Paul Ekman heeft naast trainingen waar je naar toe kunt, digitale trainingstools ontwikkelt.
Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met me op.
Copyright: S. Wouterson